Atyoida Pilipes

06.11.2013 21:13
    Výskyt této krevetky je od Thajska a Vietnamu, přes Malajsii, indonesii až po severní Austrálii. Krevetka má charakteristický tvar pro rod Atyoida do kterého se také řadí. Barva tělíčka je bílá s nádechem do modra s tmavě modrými až hnědočernými fleky. Barva se pravděpodobně liší v závislosti na prostředí ve kterém se nachází. Tento druh je závislý na reofilním prostředí, což znamená že žije v tekoucích vodách, malé vodopády nebo říčky.
 
 
    Chováním je velmi společenská a je nezbytné, aby žila ve skupinkách alespoň o 4 jedincích. Vyžaduje vždy velmi čistou a dobře okysličenou vodu. V nádrži se zdržuje nejčastěji u výstupu filtru, kde filtruje vodu svými vějířkovitými končetinami a v oblasti dna, kde přebírá detrit. Chov s malými neagresivními rybkami je bezproblémový. Je citlivá na aklimatizaci a nové krevetky bychom měli vpouštět pouze do čisté a dobře udržované nádrže a to velmi pozvolna.
 
 
    Samice je o něco větší než samec. Druh je amphidromní stejně jako druhy Atyopsis nebo Atya. Z vajíček se líhnou malé larvy, které žijí u dna a k dalšímu vývoji vyžadují brakickou vodu. Rod Atyoida byl popsán v roce 1840 J. W. Rendallem a je zastoupen ještě dvěma druhy podobné velikosti, ale v zajetí jsou mnohem vzácnější: Atyoida bisulcat a Atyoida serrata.
 
 
Velikost

samec 4 - 4,5 cm

  samice 5 - 5,5 cm
Teplota 22 - 26 °C
pH 6 - 8
gH 5 - 15
chov

snadný

odchov složitý

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.