Caridina cantonensis - Krevetka kantonská

12.01.2013 14:55

    Tento druh trpasličí krevetky pochází z jihovýchodní Asie. Přírodní forma se nazývá také Bee shrimp neboli včelí krevetka a to kvůli jejímu zbarvení. Bee krevetky jsou velmi oblíbené hlavně v Japonsku, kde byly dlouhá léta selektivně chovány. Právě japonský chovatel Hisayasu Suzuki v roce 1996 nalezl po letech trvajících chovatelských pokusech mezi tisíci normálně zbarvených krevetek první červeně zbarvenou krevetku, ze které selektivním chovem vyšlechtil čistý kmen a pojmenoval ho Crystal Red (CRS). Současně je nejpopulárnějším druhem chovaným v akváriu, zejména proto, že má mnoho dalších, krásných barevných forem jako je Crystal Red, Blue Tiger nebo Taiwan Bee Black Shadow.

                  Caridina cantonensis v přírodě                         skupinka Crystal Red vyššího Grade

    Zatímco Bee krevetky jsou méně náročné, jejich selektivně chovaní potomci jsou trochu náročnější než průměrné druhy trpasličích krevetek v ohledu na chemismus vody. Vyžadují dobře zaběhlé akvárium, které má stabilní vodní podmínky včetně měkké, mírně kyselé vody. Můžeme je chovat v nádržích od 20 litrů ale v takovém akváriu se špatně drží stabilita, zpravidla platí že čím větší tím lepší. Dno by mělo být tmavé hojně osázené rostlinami. V současné době je mnoho výrobců různých speciálních substrátů určených pro tyto krevetky, jsou vyráběny z páleného jílu a mají schopnost udržet vhodné pH a tvrdost vody v nádrži, jsou dražší, ale mohou nám pomoci při odchovu. Jako u jiných bezobratlých si dáváme pozor na těžké kovy, zejména na měď.

Krmení

    Vhodná jsou různá komerční krmiva pro bezobratlé, spařené listy kopřiv a špenátu  ale i živá potrava jako artemie nebo nasekané komáří larvy. Krevetkám bychom měli poskytnout co nejpestřejší stravu. Větší část stravy by měla být rostlinného původu s občasným přidáváním výživné proteinové. Krmíme jen tak aby krevetky spotřebovali krmivo do 2 – 3 hodin aby nedocházelo ke zbytečnému znečištění vody. Nespotřebované krmivo odsáváme z akvária. Pokud používáte půdní filtraci jako já, je dobré dávat krmení do nízké skleněné misky, aby krmivo nebylo nasáváno do dna.

Odchov

    U selektovaných forem je pro úspěšný odchov velmi důležité udržet STABILNÍ nádrž s křišťálově čistou a dobře prokysličenou vodou. V mých nádržích používám hned několik výkonných filtrací.  Aktivní substráty s půdním filtrem poháněný výkonným vnějším filtrem s bio náplněmi, vnitřní houbičkové biofiltry a vzduchovací kamínky. Měly bychom pravidelně měřit hodnoty vody a to zejména dusíkaté látky. Zatímco dospělí jedinci snesou NO3 okolo 30mg/l, mladé mohou mít problémy už při NO3 nad 10 mg/l. Vodu obměňujeme pravidelně 1x týdně až 1x za 14dní dle aktuální potřeby. Vždy tak 1/10 objemu. Poměrně důležitá je také vodivost vody, při teplotě 24 °C by měla být okolo 200-400 mikrosiemens. Huminové kyseliny jsou také velmi důležitou složkou v nádrži, dodáváme je přidáváním mandlových či dubových listů nebo olšových šišek. Já přidávám také extrakt fulvonových kyselin, které se dobře rozpouštějí ve vodě a nebarví ji.

    Při dodržení správných podmínek začnou samičky brzy nosit vajíčka přichycená na pleopoidech, k čemuž může docházet každých 5 – 6 týdnů. Vajíček bývá 20 – 50 a jejich inkubace trvá v závislosti na teplotě 20 – 28 dní, z nichž se líhnou plně vyvinuté krevetky, které se z počátku schovávají a je možné je vidět až po zhruba 3 dnech. Po 2 – 3 měsících dosahují pohlavní dospělosti a začínají se dál množit. Vysoce selektované formy jsou méně plodné, což je zapříčiněno selekcí zhoršenou genetickou informací.

Velikost 2,5 - 3 cm
Teplota 22 - 24 °C
pH 6,2 - 6,8
Tvrdost kH 1 - 2
Tvrdost gH 4 -6
Obtížnost chovu Střední

 

Kompletní selekční tabulka Caridina Cantonensis

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.