clibanarius africanus - africký krab poustevník

28.11.2013 21:32
    Tento druh žije na celé západní části afrického kontinentu v malých jezerech v blízkosti Atlantského oceánu, kde je sladká voda, mísíci se se slanou vodou z oceánu, což vytváří brakické prostředí. Tato jezera jsou poměrně biologicky rozmanitá a velmi hojně zde žije i plž tympanotonus fuscatus, jehož ulity jsou kraby využívány jako úkryty a jako ochrana před predátory. V průběhu života, s tím jak krabíci rostou, obměňují ulity za větší. Je to neustálé pátrání po nejvhodnějším domově a krabíci o vyhlédnutou ulitu svádějí neustálé souboje. 
 
Nejsou agresivní a jejich pohyb s ulitou je nemotorný. Jsou všežravci a základem jejich potravy jsou drobní bezobratlí, červi, měkkýši, malý korýši a jejich ostatky. často se prohrabávají dnem kde vyhledávají vhodnou potravu. Pokud je v akváriu hodně rušno vyhledávají temné kouty nebo se snaží zahrabat.
                   
 
 
Nevyžadují velkou nádrž, dorůstají maximální velkosti 4 - 5 cm. Vyžadují spíše brakickou vodu se sanilitou 8 - 30 gramů na litr, dají se však ale chovat i ve vodě sladké, v které zdárně žije i několik měsíců. Na čistotu vody se nezdají být obzvlášť náchylní. Optimální teplota je  24 - 25 °C, pH 7,0-8,0; dH více než 10 °.Důležité je, aby v nádrži bylo dostatek prázdných ulit různých velikostí. Pozor si také dejte na velké a dravé ryby, které by mohly malým krabíkům, kteří zrovna nejaké ulitku, snadno 
ublížit.
Velikost 4 - 5 cm
Teplota 24 - 25 °C
pH 7 - 8
dH nad 10
Chov nenáročný
Odchov neznámý

 

 
Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.