Euryrhynchus Amazoniensis

26.03.2013 12:16

    Přirozená oblast výskytu této krevetky je Peru, Brazílie, Guynea, Francouzská Guynea a Amazónská pánev. Je členěna do rodu Typhlocaridida, který byl poprvé popsán v roce 1913, a dále do čeledi Euryrhynchidae, který je znám pouze v Jižní Americe a většina druhů byla popsána teprve nedávno. Druhý pár končetin těchto krevet je vyvinut do relativně masivních klepet která jsou u samců i samic. Zbarvení je velice variabilní v závislosti na jednotlivci. Nicméně najdeme zbarvení světle šedé až hnědo-červené s průhlednými skvrnami, na těle jsou prruhy nebo flíčky modré nebo červené barvy.

    Tato krevetka se importuje velmi zřídka a v obchodech je tedy vzácná. Je to způsobeno tím, že krevetka je plachá a ukrývá se pod spadaným listím a mezi kameny a kořeny, a je obtížné ji chytit. Vzhledem k její malé velikosti ji doporučuji chovat jen s menšími klidnými rybkami, ale vzhledem k jejich vzácnosti je lepší podporovat jejich odchov i v zajetí a chovat je v druhových nádržích. Vhodná velikost nádrže je již od 50 litrů, důležité je tmavé dno pokryté mandlovým (dubovým) listím a dostatkem kořenů, které vytváří hojnost různých úkrytů. Mějte na paměti, že krevetka je přirozeně velmi plachá a málo kdy opouští svůj úkryt, jestliže bude mít dobré podmínky s dostatkem míst kde se může ukrýt, odváží se vylézat mnohem častěji. Potravu preferují spíše proteinovou a vyžadují kvalitní vločky s větším obsahem bílkovin, je ale také důležité dávat jim přímo masitou potravu v podobě komářích larev, artémií, krilu atd. Může se ale velmi často stát, že dovozové krevetky umělé krmivo vůbec nežerou.

Odchov

    Podle informací o reprodukci nemá tento druh larvální stádium a má tedy přímý reprodukční systém. Z vajíček se líhnou plně vyvinuté krevetky, které vyrůstají ve sladké vodě v podmínkách s nízkým pH. Samice nosí 10 – 20 vajíček. Samec má oproti samičce větší klepítka. 

 

Velikost 2 cm
Teplota 24 - 30 °C
pH 4 - 6,5
gH 4 - 15
Obtížnost chovu není známa

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena.